Publicerad den Lämna en kommentar

Medverkar på Stockholm Hardware Meetup

För ett par år sen var Bionyfiken en av huvudtalarna på Stockholm Hardware Meetup där jag och Hannes visade upp olika aspekter av biohackingrörelsen. Nu är det dags igen att tala på Stockholm Hardware Meetup. Fast denna gång kör jag utan Hannes och jag kör bara en lightning talk om vilka planer vi har för biolabbet under 2018.

Fokus för labbet ligger såklart på bioteknik, men utan hårdvara är det väldigt svårt att hålla på med bioteknik. För att kunna experimentera behöver vi maskiner som PCR-maskiner, värmeblock, vattenbad, transilluminatorer, inkubatorer o.s.v. Mycket av utrustningen är förvånansvärt enkelt att bygga… om man har kunskap och erfarenhet inom elektronik och mekanik. Tyvärr saknas den kunskapen bland de som är intresserade av DIYbio (precis som att kunskap om biologi ofta saknas hos de som är intresserade av elektronik och mekanik).

Men allt fler av de vanligt förekommande prylarna som används i ett labb börjar komma som öppen hårdvara, vilket också går hand-i-hand med att det är billigare att köpa. Men det räcker inte, utan open source-hårdvaran fungerar oftast som ett komplement till hårdvara som doneras från företag och universitet. Hårdvara som uteslutande är gammalt, slitet och ofta inte ens funkar. Kompetens inom hårdvara behövs inom DIYbio-rörelsen för att undvika flaskhalsar i utvecklingen. Därför måste hårdvaru-utveckling vara en naturlig del av DIYbio-rörelsen.

Inför 2018 har vi fått en hel del utrustning donerat till oss från universiteten och vissa av dem behöver fixas till lite. Vi är även öppna för att driva hårdvaruprojekt där vi bygger labbutrustning från grunden. Så om man är intresserad av DIYbio men kan mer hårdvara än våtvara så är man fortfarande välkommen att hänga med oss i biolabbet. Om man vill komma till meetupen kan man anmäla sig här. Om man inte kan komma finns det en livestream.

Publicerad den Lämna en kommentar

Biohacking året 2017

Det har blivit dags för en sammanfattning av biohacking året 2017. Det man kan säga övergripande om året 2017 är att biohacking växer väldigt snabbt och det för med sig både bra och dåliga saker. Det positiva är att många hört talas om biohacking och termen hittar till hem till vanliga människor. Det negativa är att i takt med att allt fler intresserar sig för biohacking försöker också allt fler utnyttja intresset för att sälja saker som inte har starkt stöd bland vetenskapen. För mig är biohacking inte ett resultat av misstroende mot forskare, utan det handlar om friheten att utforska och följa sin nyfikenhet, oavsett utbildningsnivå.

Intresset för biohacking ledde under året också till flera inslag och reportage om biohacking, och då inte bara om chippen men framförallt om kroppsuppgraderingar i allmänhet och tekniker för att förbättra kognitiviteten. Under början av året medverkade jag i Stockholm Hardwares podcast där jag pratade om labbet. I januari gör jag ett återbesök hos Stockholm Hardware, men denna gång kommer jag hålla ett lightning talk om vad som kommer hända i biolabbet under 2018.

Det var också under det här året som SJ blev det första företaget i Sverige och kanske i världen att officiellt förklara att man stöder chippen genom att låta sina kunder använda chippet med deras övriga tjänster. Även om det bara är ett test och resurserna som lagts på projektet är litet så kan man idag lagra sina tågbiljetter på sitt inplanterade chip. Flera andra stora företag har fått upp ögonen, även om det just nu mest verkar ligga på att tjänstemännen får sitta och klura på varför NFC-chippet inte fungerar med deras produkter. Men det rör på sig i alla fall!

Under året hölls också flera biohackerkonferenser runt om i världen. Biohacker summit, med fokus på bodyhacking, hölls för första gången i Sverige på Epicenter. Biohack the planet, som är en konferens som organiseras av världens kanske mest kända DIYbio-biolog Josiah Zayner och med väldigt mycket undergroundkänsla höll sitt andra upplaga under sensommaren. Och Biohack the Planet följdes tätt av konferensen Biosummit som anordnas av MIT Media Lab med den i biohackersfären välkände David Sun Kong i spetsen.

För personlig del var året ett av de mest händelserika åren även om jag inte hann med speciellt mycket nyskapande biohacking (vilket reflekteras av väldigt få poster på bloggen). Jag blev antagen till Stockholms laget i tävlingen Internationally Genetically Engineered Machine (iGEM) vilket under sommaren och hösten innebar att all min vakna tid gick åt att färdigställa projektet. Det hela avslutades med den stora finalen i Boston. Jag skaffade mig också mitt andra chip! Som jag för övrigt satte in i min egen hand. Videoklippet kanske släpps nån dag 🙂

Under 2018 ser jag fram emot att fortsätta utveckla biolabbet i Stockholm Makerspace. Planen är att börja ge kurser i grundläggande labbarbete, i hur man gör enkla DNA-analyser och förhoppningvis blir det även grundkurser i kloningstekniker och en CRISPR-kurs. För chippens del planerar vi att ge tillbaka till communityn kring chippen och bygga den starkare så vi inte behöver sitta passivt och vänta på att företagen ska våga satsa pengar. Vi börjar med att arrangera ett större chip meetup i Stockholm i februari med inbjudna talare så får chippade mötas och vi kan alla lägga grunden för hur vi vill att communityt ska utvecklas.

Men tills dess, god jul och gott nytt år!

Publicerad den Lämna en kommentar

Paneldebatt om etiken med att modifiera liv

Det finns en internationell tävling i biologi som kallas International Genetically Engineered Machine där studenter från olika universitet runt om i världen tävlar mot varandra i syntetisk biologi och samtidigt bygger en databas av biologiska komponenter. Det är en vänskaplig tävling som sträcker sig bortom naturvetenskap och därför bjuder iGEM Stockholm och iGEM Uppsala till en paneldebatt den 14e september i Stockholm med titeln The Ethics of Engineering Life. Det är gratis inträde och det bjuds på fika. Läs mer på eventsidan på Facebook och anmäl dig på Eventbrite!

Publicerad den Lämna en kommentar

Biohacker Summit kommer till Stockholm under våren

Biohacker Summit som är nordens största biohacking-konferens kommer till Stockholm den 19e maj. Det kommer bli en dag med fullt med tips och kunskap kring teknik och tekniker kring hälsa, kost och näring och self improvement. Det levereras av talare och hackare som Alexander Bard, Chris Dancy som jag skrivit om tidigare, flerfaldigt svenska mästaren i minne Mattias Ribbing och andra spännande personer.

Ett spännande inslag under denna konferens är middagen Upgraded Dinner som är en sex rätters-måltid som tillagas av deltagarna själva under handledning av författarna bakom boken Biohacker’s Handbook och den belönade kocken Sami Tallberg.

Early bird-biljetter går fortfarande att få här. Passa på!

Biohacker Summit logo

Publicerad den Lämna en kommentar

Transhumanistisk kulturfestival på söndag

Nu på söndag händer det nåt lite unikt. Det kommer hållas en transhumanistisk kulturfestival på Kulturhuset i Stockholm som kallas för Människa + Maskin. Integrationen mellan människa och maskin blir allt mer uppenbar. Det har vi sett inte minst under de senaste årens biohacking- och hårdvaru-trender. Det är en utveckling som man kan uppmuntra men det är en utveckling som också bör diskuteras och värderas.

På söndag kan man komma till Kulturhuset för att lära sig mer om denna utveckling och samtala med andra om denna tekniktrend, bland annat kommer det vara föredrag, filmvisningar, workshops och utställningar. Själv medverkar jag som en av utställarna. Jag kommer ta med mig de tDCSer jag byggt för de som vill testa på lite. Men jag kommer också ta med mig lite labbutrustning och berätta om den viktiga utveckling med amatörbiologi, där vem som helst, oavsett bakgrund välkomnas att experimentera i amatörbiolabb. Självklart kommer jag även att ha med mig chippet i min hand för det som har frågor om det. Jag kanske även kan demonstrera den på nåt roligt sätt.

Hoppas vi syns på söndag!

Publicerad den Lämna en kommentar

Kick-off för Stockholm RNA Club

CRISPR är en av de mest hajpade teknikerna som utvecklats de senaste åren. Men det är få som vet att tekniken igår i ett större område som kallas för RNA-forskning. Där ingår andra spännande, men mindre kända tekniker, som RNAi och RNA silencing. Samtidigt samlas det mer bevis för att RNA var den livets initial molekyl. RNA-forskning är alltså viktigt. Men det har hamnat i skuggan av allt det andra spännande som sker inom biotekniskforskning just nu.

Därför samlades en grupp forskare, studenter och jag för att skapa gruppen Stockholm RNA Club vars syfte är att lyfta upp vikten av RNA-forskning och på sikt få fler i Stockholm som blir RNA-forskare. Vi kommer ha en Kick-off på torsdag och alla är välkomna. Man får lyssna på några RNA-forskare och käka pizza. Det kommer finnas öl att köpa och efteråt finns vi tillgängliga för samtal och diskussioner. Jag kommer såklart finnas tillgänglig för att diskutera biohacking och biolabbet.

src

Om man är intresserad så ska man komma till CCK på Karolinska sjukhuset i Solna på imorgon klockan 18:00. Svara gärna på Facebook-eventet så vi får en fingervisning om hur många som kommer och för eventuella uppdateringar.

Publicerad den Lämna en kommentar

Tack för SBMC16!

Igår hade vi biohackingkonferensen SBMC16 och det blev jättelyckat! En utvärdering återstår att göras men sammanfattat besöktes konferensen av över 120 personer och vi hade talare från många olika delar av världen, från Finland till Peru. En av grundarna av det pågående Kickstarterprojektet Bento Lab besökte oss och talade om projektet och demonstrerade en prototyp! Och vi hade besökare som hade tagit sig till Stockholm från både Örebro och Paris bara för att besöka konferensen. Det bjöds på Bulletproof Coffee och på kvällen rundades dagen av med pizza, öl och mingel på den nya inkubatorn H2 Health Hub.

Hann tyvärr inte ta speciellt många bilder men man kan alltid kolla tillbaka i Twitter, Instagram och Facebook.

Tack till alla som deltog!

Publicerad den Lämna en kommentar

Dags för chip-event i Göteborg!

Nu är det dags för ett nytt chip-event. Denna gång i Göteborg. Vi arrangerar ett event den 2a mars. Tid och plats kommer annonseras ut i god tid före eventet men det blir kvällstid och i de centrala delarna av Göteborg. Om du vill ha ett chip under denna event ska du köpa ditt chip här innan eventet. Antalet platser är begränsade till sex stycken för planeringens skull.

Jag kommer hålla en kort introduktion till chippen. Skillnader mellan standarder, vad de kan användas för och hur marknaden ser ut idag för vilka tjänster de är kompatibla med. Vi finns såklart också tillgängliga för svara på frågor om vilket chip man ska ha, i vilken hand man ska sätta den i och andra funderingar man kan ha.

Men det finns två frågor som jag har märkt att många som funderar på att skaffa chip undrar. Så jag postar dem här:

1. Kan chippen bara användas för en grej?

Det här är ett vanligt missförstånd. Chippen kan användas för hur många grejer som helst. Man lägger inte in funktionen i chippen, man lägger in chippets unika id i systemet man vill använda. Så om du vill kommer in på jobbet så ber du den som administrerar systemet att lägga in chippets id i systemet. Det funkar på samma sätt överallt så därför kan chippen användas för hur många saker som helst.

2. Hur vet jag vilken modell jag ska ha?

Det finns två standarder av chip. En gammal standard som kommunicerar på 125 kHz frekvensen och en ny standard som kommunicerar på 13,56 MHz frekvensen. Den nya standarden kallas också för NFC. Den gamla modellen finns i stort sett bara kvar i äldre bostadshus (för de renoveras så sällan) och på vissa arbetsplatser som inte byggt om sina passersystem på lång tid. Den nya modellen finns på alla andra ställen (SATS, SAS, SL, betalkort, bostadshus osv).

Du behöver ta reda på vilket av dessa två standarder som stället du vill använda det på använder. Det finns två sätt att göra detta. Det första är att helt enkelt fråga de som administrerar systemen. Det andra sättet är att du helt enkelt tar en Android-telefon, går in på inställningarna och aktiverar NFC. Sen tar du din tagg eller ditt kort och håller det mot baksidan av din mobil. Om mobilen reagerar på kortet/taggen (genom att pipa/vibrera) så är taggen av den nyare modellen. Om mobilen inte reagerar alls är det den äldre modellen.

Publicerad den Lämna en kommentar

Extra insatt chippningsevent ikväll i Stockholm

Det kommer med kort varsel men det kommer finnas möjlighet att chippa sig ikväll i Stockholm! Jag vet att det finns de som vill ha ett chip så snabbt som möjligt och då har ni möjligheten ikväll i Stockholm.

Exakt tid och plats finns inte än men det blir i centrala Stockholm och kvällstid. Om du vill ha en plats på detta event så ska du köpa ditt chip här. Plats och exakt tid mailas ut till de som har köpt när vi själva vet mer.

Publicerad den Lämna en kommentar

Nytt gäng chippade

Vi hade ett litet chip-event. Det var mycket trevligt. Alla verkade väldigt nöjda med resultatet. Fick mycket input på önskemål på vad folk vill göra med sina chip. Har skapat en Facebooksida där jag hoppas på att vi alla kan utbyta tips och kunskap kring användningen av chippen och kringtjänsterna. Just nu ska jag jobbat mot SATS och SAS tänkte jag och jag kommer posta uppdateringarna på den Facebooksidan. Men jag välkomnar alla andra att dela med sig av sina kunskaper också.

Funderar på om Göteborg är rätt stad att hålla nästa event? Vi får se. Ska kolla närmare på saken. Om du är sugen så är det fortfarande på chipster.nu som du ska anmäla ditt intresse. Det var tack vare intresset som visades på chipster.nu som vi kunde hålla eventet i Stockholm. Så det hjälper att visa sitt intresse!
upload