Allt om RFID-implantat

Här är en lista på vanliga frågor folk ställer om RFID-implantat. Har ni fler frågor så kan ni antingen maila mig eller kommentara här på bloggen.

Senaste uppdaterad: 2019-05-04

Vilket chip använder ni?
De chippen vi använder vid våra event är NTAG216 för 13.56 MHz-frekvensen. NTAG216 är kompatibel med Mifare-modellerna, speciellt Mifare Ultralight. De äldre chip-modellerna EM4100 och EM4200 som brukar användas för 125 kHz-frekvensen tillverkas inte längre och har ersatts av ATA5577- respektive EM4305-chippen. Via chipster.nu kan vi erbjuda EM4305-chippet. Vi har även tagit in Mifare-chippen. Det finns vissa skillnader mellan Mifare och NTAG216. Men i korthet ska man alltid testa sina system innan man chippar sig.

Hur kan jag få ett chip?
Du kan göra en intresseanmälan på chipster.nu. När det finns tillräckligt många intresserad i en stad anordnar vi ett event och mailar ut relevant information till alla som anmält intresse. Eller gå med i Facebook-sidan eftersom vi lägger upp eventen där.

Vad är åldersgränsen för att få ett chip?
Åldersgränsen är 18 år.

Kan man bara ha en funktion på chippet?
Det är ett missförstånd att man lägger in funktioner på chippet. Det gör man inte. Varje chip har ett unikt id och det är detta id som läggs in i systemet där man vill att chippet ska fungera. Därför kan chippet läggas in på hur många stället som helst.

Vilken modell ska jag ha?
Det finns flera standarder av chippen, men två av dem är mer vanligt förekommande i Sverige. En äldre standard som kommunicerar på 125 kHz frekvensen och en standard som kommunicerar på 13,56 MHz frekvensen (denna standarden kallas också för NFC). Tekniken med 125 KHz används i stort sett i alla bostadshus och arbetsplatser för in- och utpassering till privata områden i en byggnad. Tekniken med 13.56 MHz finns på alla andra ställen (SATS, SAS, SL, betalkort osv). Tekniken med 13.56 MHz kan dock även finnas i bostadshus och kontor också (dock mindre vanligt förekommande).

Du behöver ta reda på vilket av dessa två standarder som stället du vill använda det på använder. Det finns olika sätt att göra detta. Det första är att helt enkelt fråga de som administrerar systemen. Det andra sättet är att du helt enkelt tar en Android-telefon, går in på inställningarna och aktiverar NFC. Sen tar du din tagg eller ditt kort och håller det mot baksidan av din mobil. Om mobilen reagerar på kortet/taggen (genom att pipa/vibrera) så använder taggen 13.56 MHz-tekniken. Om mobilen inte reagerar alls är 125 KHz-tekniken. Men det här är inte en helt säker metod att testa vilken standard ett kort eller en tagg är eftersom mobiltelefoner kan ha svagare NFC-signal (för att spara på batteriet) vilket gör att mobilen inte alltid känner av taggen (och kommer definitivt inte att känna av chippet).

Ett tredje sätt är att ta ett kort som man vet vilken standard det är och hålla den framför läsaren som man är intresserad av. Om läsaren reagerar på kortet vet man att det är samma teknik som på kortet. Har man ett busskort som fungerar trådlöst kommer det i Sverige alltid vara 13,56 MHz-tekniken som används.

Men trots alla dessa metoder finns fortfarande problemet att chippet helt enkelt är för litet för att vissa läsare ska kunna aktivera det. Detta är inget problem för 125 kHz-chippet eftersom det har ett längre läsavstånd. Men för 13,56 MHz-chippet gäller det att även om läsaren är en NFC-läsare så kan det korta läsavståndet fortfarande göra att chippet inte funkar. Man kan därför köpa chippet på vår systersida chipster.nu och testa med själva chippet. Detta är det absolut säkraste sättet att testa om chippet funkar med det man tänkt sig eller inte.

Allt fler människor väljer att sätta in båda chippen samtidigt för att täcka in allt samtidigt, så slipper man tänka på vart vilket chip fungerar och hur man tar reda på vilken som finns vart. Eftersom allt fler väljer denna väg erbjuder vi paketpriser om man sätter i båda samtidigt.

Jag har ett chip. Jag vill använda det till saker.
Vi jobbar på det! Just nu är största problemet att för få är chippade för att företagen på allvar ska vilja anpassa sina tjänster. Desto fler med chip, desto enklare kommer det bli. Man kan gilla chipster.nu på Facebook för att hålla koll på senaste nyheterna kring chippen eller har frågor kring användningsområden. Det finns också en lista nu på vilka ställen chippen fungerar och lovande framtida användningsområden. Jag fyller kontinuerligt på den listan.

Vad kostar det?
Priset varierar ganska kraftigt beroende på vilken piercare som utför ingreppet och vilken typ av event det är. Men just nu är det vanligaste priset 1500 kr för ett chip. Sätter man in båda samtidigt kan det finnas paketpriser där det andra chippet blir några 100-lappar billigare. Via chipster.nu ger vi alltid rabatt på andra chippet.

Kan jag bli spårad?
Nej! Implantaten är så kallade passiva chip. Det betyder att de inte har egen strömförsörjning och kan därför inte sända några signaler om sin position eller annat. De får sin strömförsörjning från en avläsande enhet som måste finnas nästan rakt på chippet för att chippet ska kunna få ström och kunna sända sin information. Om du är rädd för att bli spårad så är din mobiltelefon och internethistorik mycket större hot än vad ett RFID-chip någonsin kan bli.

Kan jag träna med chippet?
Ja! Det är inga problem. Chippet är lindat i biokompatibelt och väldigt hållbart glas och placeras ofta på ställen i handen eller på kroppen så att det inte är i vägen för något.

Jag tränar ofta/varje dag. Kan jag utföra tunga lyft?
Direkt efter att chippet satts in är det bra om man inte utför jättetunga lyft. Anledningen är att ett kollagenlager behöver bildas runt chippet och jättetunga lyft kan störa processen, och det leder till att chippet inte hinner sätta sig utan flyttar på sig. Men i min erfarenhet kommer chippet flytta på sig lite i vilket fall som helst. Rekommendationen är ändå att ta det säkra före det osäkra och ta det lite lugnare upp till en vecka.

Jag ska genomgå magnetröntgen. Kan jag göra det med chippet?
Ja, det är inga problem. Chippet innehåller för lite metall för att det ska påverkas av magnetröntgen-maskiner, och maskinerna påverkar inte chippet.

Kan jag bli stoppad i säkerhetskontrollen när jag ska resa med flygplan?
Chippet är väldigt litet (12mmx2mm) och bör därför inte att ge utslag när man går igenom kontrollen. Jag har själv rest i Europa och USA med chippet utan några som helst reaktioner av säkerhetspersonalen på flygplatserna och andra personer som chippat sig har rest obehindrat både i Europa, USA och Asien. Chippen är inte heller olagliga så det ska inte vara några problem.

Gör det ont att få chippet?
Sticket känns ungefär som när man ger blod fast lite kraftigare. Vissa beskriver sticket som en kraftig nypning. Efter sticket känner man inte att man har kanylen under huden. De flesta blir förvånade att det inte känns mer. Men i slutändan är det väldigt personligt hur smärta upplevs.

Är det svårt att ta ut chippet?
Nej. Man lägger ett litet snitt på 1-2mm där chippet sitt och klämmer eller drar ut chippet.

Vad kan jag göra med det?
Du kan skriva information (alltså vanlig text) till chippet som avläses när det kommer i kontakt med en avläsare (nästan alltid en smartphone). Man kan använda det som ett digitalt visitkort. Snart kommer man kunna använda det till att öppna dörrar. Det finns redan ställen som tillåter medlemmar och anställda att öppna dörren med sina implantat. Några exempel är SJ, Stockholm Makerspace och gymkedjan Sats (men även andra gym).

Det finns en lista på chipster.nu där vi har listat vad man kan och inte kan göra med chippen idag.

Kan jag koppla mitt betal- eller busskort till chippet?
Nej, det finns i dagsläget inga officiella stöd för att ersätta betal- och busskort med chippen. De som har fått sina chip att funka med SL har inte fått något officiellt godkännande att få göra det.

Hur gör jag för att skriva information till chippet?
Läs denna guide här.

Jag vill kunna använda chippet för att komma in på mitt gym. Hur gör jag?
I vanliga fall finns chippet i ditt gymkort. När du har chippet i handen finns ditt kort i handen. Be ditt gym att göra som de gör i vanliga fall när de lägger in ett nytt kort i sitt system. Men istället för att registrera ett externt kort ska de registrera chippet i din hand. Observera dock att det kan hända att detta inte fungerar eftersom att deras RFID-läsare kanske inte kan läsa din modell av chippet. Om du vill ta det säkra före det osäkra ska du ta reda på modellen på deras läsare och sedan efterforska vilka chip läsaren kan läsa av. När du säkert vet att läsaren klarar av chippet du tänkt dig kan du gå till piercingstudion och få chippet insatt.

Var kan jag lära mig mer om chippen?
Vi har byggt upp andra resurser om chippen som vi rekommenderar:

På Chipster.nu håller vi på att fylla sidan med artiklar, guider och nyheter om alltifrån RFID, till hur man använder nfc-läsaren på iPhone.

Vi ska även försöka hålla de sociala medierna vid liv (Facebook, Instagram och Youtube).

Chipster.io – Teknikforum för chippade (just nu en Facebookgrupp där man kan ställa frågor)

 

57 thoughts on “Allt om RFID-implantat

 1. Pingback: Frågor och svar om RFID-implantat | Biohacking

 2. Pingback: Hej alla som kommer från Nyhetsmorgon | Biohacking

 3. Pingback: Hej alla som kommer från SVTs Gomorron Sverige | Biohacking

 4. Johnny

  Tja.. jag undrar om du vet något ställe i Barcelona som gör RFID implantat. Vore grymt roligt att ha ett sånt, kan man programmera dom själv också ?

  Reply
  1. admin Post author

   Hej Johnny, jag känner inte till nåt ställe i Barcelona. Det du kan göra är att gå på närmaste piercingstudio där och fråga om de erbjuder tjänsten. Jag tror det är fler piercingstudios som gör det än man tror. Ja, du kan programmera dem själv med hjälp av appar som finns gratis.

   Reply
    1. admin Post author

     There are no concrete projects to make the chips work in more official settings but bigger companies are becoming more and more open toward technique. We are hopeful it will work in the future, but it does not at the moment.

     Reply
 5. Dave

  Jag har varit intresserad av detta i flera år men just nu ser jag inga större benefits med chipet. Som jag förstår det finns det just nu alltså inga klara tjänster? All information som skall in i kortet måste jag alltså bistå med själv? Har ni några konkreta kontakter ute hos tjänsteleverantörer där det finns en pågående process för att implementera deras tjänster in i chipet? Eftersom det är så få som har ett känns det mer som en kuriositet än en för dagen allmänpraktisk funktion att skaffa ett.

  /Mvh

  Reply
  1. Kasper

   Det kommer ju komma mer användning i framtiden. Jag skulle rekommendera att ändå installera ett chip nu då det redan finns vissa användningsområden som underlättar vardagen. Det bästa anvädningsområdet är ju såklart din ytterdörr hemma som du dagligt använder genom att installera ett lås som kan läsa chip. Tänk dig när du kommer fram till dörren med massa påsar från mataffären och tvingas ställa ner påsarna för att leta reda på nycklarna och låsa upp. Med chippet i handen som det vanligtvis är implanterad kan du enkelt och smidigt bara sätta handen mot låset utan att ställa ner påsarna och dörren låses upp, eller om du väljer att ha en dörröppnare till så öppnas dörren även åt dig (rekommenderat). Vet inte hur detta fungerar för folk som bor i lägenhet dock, om det är tillåtet att ändra på lås och dörrar. Vanligtvis får man ju bara göra lätta renoveringar i sin lägenhet.

   Reply
 6. Dave

  PS. Ang Barcelonakommentaren. För en tre-fyra år sedan fanns det en nattklubb där du kunde få ett chip insatt och därefter betalade alla notor inträden etc via chipet. Klubben låg i Barca men kan ej minnas namnet just nu. DS.

  Reply
  1. admin Post author

   Hej Dave, just nu finns inga tjänster mer än något specialfall. Vill man göra nåt praktiskt med chipen måste man göra det till ens egna projekt.

   Det har gjorts en del försök med att kontakta tjänsteleverantörer från vår sida. Men det finns inget konkret än. Vår plan är att när antalet personer som chippat sig nått en kritisk massa så ska vi börja sätta större tryck på tjänsteleverantörerna.

   Vad gäller Barcelonaklubben låter det väldigt intressant. Jag blir nyfiken på vilken teknik de använde för 3-4 år sen. Säg till om du kommer på namnet.

   /Sina

   Reply
   1. admin Post author

    Intressant artikel. Den var verkligen före sin tid kan man tycka. Men jag tror mest att det har blivit för uppblåst just nu tack vare socialmedia, som inte var lika omfattande för 10 år sen.

    Men det är ju också kul med uppmärksamheten 🙂

    /Sina

    Reply
  1. admin Post author

   Hej Buster,

   Vi bestämmer inte över vilka chip som köps in. Det gör respektive piercingstudio som utför ingreppen. De studios vi arbetat med hittills köper inte in sina kit från dangerousthings och det finns ingen direkt efterfrågan på någon specifik modell så jag antar att det därför alltid blivit Mifare. Men jag håller med om att xnt vore bättre.

   Räkna inte med att xnt kommer användas någon gång snart. Man får fråga inför varje event vilket chip som kommer användas.

   /Sina

   Reply
  1. admin Post author

   Det finns inga svenska tillverkare, leverantörer eller försäljare av chip som går att sätta i kroppen vad jag vet. Det gäller i så fall om du köper från Dangerousthings. De svenska piercingstudiosen köper in från Holland och Finland. Men jag har inte namnet på dom ställena i de länderna.

   /Sina

   Reply
  1. admin Post author

   Jag får nog lägga upp en guide och tips. Det efterfrågas en del efter just det. Något speciellt du vill ska ingå i en sån guide?

   /Sina

   Reply
 7. Micke

  Jag undrar om man kan få ett Chips med alla typer av RFID
  iclass 2k
  iclass flersidig
  Mifare classic
  Mifare plus Lev 1
  Mifare plus Lev 3
  Desfire 1
  Desfire 2
  Desfire 3
  Desfire 4
  Så man slipper operera in flera Chip
  Dessa används på massa ställen idag som inpassering tvätstuge bokning öppna soptuna mm
  och jag använder det även hemma för att slippa nyckel
  Men som sagt finns massa olika typer och inge kommer bli standard då alla har olika säkerhets nivåer

  Reply
  1. admin Post author

   Ja, det här med RFID chippar och standader är inte det enklaste. Tror inte det finns någon som försökt samla alla typer i ett chip. Tyvärr tror jag vi måste anpassa oss efter problemet.

   /Sina

   Reply
 8. Max

  Är lite nyfiken på användningsområdena. Vet att det finns både RFID och NFC samt att de är “samma men ändå olika”. Mina frågor rör mer RFID och dessa chip.

  Vilken standard använder de vanligaste plastkorten av typ busskort? Vilket chip bör man välja om man skulle vilja ersätta sitt busskort med ett sådant chip istället för att det ska bli kompatibelt?

  Reply
  1. admin Post author

   Känner tyvärr inte till några ställen i Malmö. Fråga runt på de piercingstudios som finns där.

   Reply
   1. admin Post author

    Nej, men om du vill kan jag lägga ditt namn på en intresselista, och sen när det blir nåt event i Malmö skickas ett mail ut?

    /Sina

    Reply
 9. Johan

  Hej!

  Mer än gärna, har frågat runt lite i Malmö men det verkar inte finnas någon studio som utför ingreppet. =(

  Har även frågat på Malmö biohacking på meetup men utan respons.

  Så jag står mer än gärna med på intresselistan.

  Jag har lite speciella önskemål om chip så jag skulle uppskatta om info om datum eller liknande kommer ut lite i förväg så jag hinner införskaffa mig chippen.
  =)

  Mvh Johan

  Reply
  1. admin Post author

   Kul! Då sätter jag upp dig på listan.

   Vad är det för speciella önskemål om chip du har?

   Reply
  1. admin Post author

   Hej, chippet är lite större än ett riskorn, så man kan känna det genom huden.

   För att ta ut det lägger man ett litet snitt precis vid chippet och drar ut det. Om jag har förstått det rätt.

   /Sina

   Reply
 10. Pingback: Chippa dig 31a januari | Biohacking

 11. Fredrik

  Är nychippad med ett MiFare Ultralight chip. Har hittills testat chippet på tre olika passersystem men inget av dem verkar fungera med mitt chip. Läsarna ger inget utslag alls. Hur vanligt är det med två inopererade chip, så att man har stöd för båda standarderna? Sätter man en i varje hand då?

  Reply
  1. admin Post author

   Synd att det inte fungerar. Det är inte ovanligt med två inopererade chip. Vill man ha två chip så sätter man dem med fördel i varsin hand ja.

   Har du kollat så det inte är signal från läsarna som är för svaga? Du kan fråga de som administrerar systemen vilka frekvenser läsarna använder.

   /Sina

   Reply
 12. Mikael

  Liksom alla RFID-system kommer detta att kunna hackas. Vad gör man då? Opererar ut chippet?

  Reply
  1. admin Post author

   Sannolikheten att chippen hackas är, i vardagen, obefintligt. Det finns liksom ingen genomsnittsperson som haft problem med att busskortet hackats, och det är ju samma teknik.

   Som privatperson behöver man vara mer orolig för datorn och mobilen än för chippet.

   Annars är det jättelätt att ta ut chippet.

   /Sina

   Reply
 13. Pingback: Nyttiga länkar för chip-intresserade | Biohacking

 14. Björn

  Hej!
  Fundering, eftersom chippen ligger på så olika frekvenser bör man inte kunna ha två stycken relativt nära/bredvid varandra?
  Några som testat och erfarenheter av det?

  Reply
 15. Rimmen

  Spontant känns NFC som en standard som kommer att komma mer och mer. Därför skulle jag välja ett sådant chipp.
  Vore intressant att veta hur företagen som jobbar med passerkortssystem resonerar när det gäller standarden i framtiden.

  Reply
  1. admin Post author

   Yes, NFC är framtiden. Men bytet av gamla system till NFC går väldigt sakta. Därför sätter allt fler in båda. På nästa event kommer tex 66% av deltagarna ha båda chippen när eventet är slut. Vi är i en övergångsfas nu som gör det väldigt svårt att bara ha ena.

   Jag tror företagen gärna kör med NFC, men jag kan börja fråga dem hur de resonerar. Brukar springa på sådana företag lite då och då.

   Reply
 16. Anne Falck

  Det går att köpa penga/ värdeväskor vid resa som ska ha RFID blockering.
  Berätta hur detta fungerar!

  Reply
 17. Björn

  Hej!
  Hur känsliga är chippen för starka elektromagnetiska-fält från ex. svetsar, finns det risk att de överbelastas/bränns upp?
  Är de relativt okänsliga för störningar som ligger utanför arbetsfrekvensen för chippet?
  Jobbar som svetsare.

  Reply
  1. admin Post author

   Jag har inte märkt att de störs av frekvenser utanför deras arbetsfrekvens. Och just det har jag testat.

   Däremot har jag ingen koll på om starka elektromagnetiska fält kan förstöra dem. Jag vet att de klarar av magnetröntgen, men jag vet inte skillnaderna mellan det och fält från svetsar. Jag kan skicka ett chip till dig så kan du testa om du vill?

   Reply
 18. Danne

  Hur många kort/taggar kan man lägga in? Tänkte mig, jobb-taggen för att komma in till kontoret, ett till garaget och kanske jojo-kortet om skånetrafiken tillåter haha..

  Reply
  1. admin Post author

   Hej Sara, nej chippet är inte magnetiskt. Det innehåller lite metall, men det är så lite att maskinen inte kommer reagera på chippet. Det är bara att köra på!

   Reply
 19. Pingback: Elektroniska lås - Bo Hjälten

 20. Tobbe

  Hej, lite funderingar bara. Du säger att koden ligger i chipet och att man får skriva in den koden där du vill den ska verka dvs på gymet mm. Vad säger att inte gym personalen gör en extra kopia på ditt chip. Och sedan har de tillgång till allt du har chipet till. Och eftersom många kommer vilja ha det för betaltjänster och istället för hem och bilnycklar. En annan sak är att det är en typ av radiofrekvens som går att läsa av utan att koppla in sladdar. Bara hålla en apparat över den så läses den av. Med ett par antenner på samma apparat kan du säkert läsa av den på avstånd. Rätta mig om jag har fel. Skriver inte för att jävlas men känner stora risker med dessa inplantat. Och med tanke på hur naiva människan så kommer var och en vilja ha dessa chip utan ens tänka tanken på problemen som det skulle kunna resultera. Du ska se att med tiden kommer spårning vara möjlig med.

  Reply
  1. admin Post author

   Hej, jag håller med om att säkerhetsaspekten kommer komma som en kalldusch för de flesta i framtiden. Dock ser vi att SJ har löst det åt andra hållet där man skriver sitt SJ Prionummer på chippet. Sen verkar vissa företag ta säkerheten på stort allvar, och att det är därför vissa inte tillåter dem än. Dessutom tror jag det är helt omöjligt att använda dessa chip som betalmedel.

   Det är fortfarande väldigt tidigt i utvecklingen. Det finns ingen som vet vart det här kommer landa och om man vill sätta in ett chip behöver man vara medveten om att det finns inga garantier för vare sig användningsområdena eller säkerheten.

   Spårning håller jag inte med om och dessutom har vi alla redan mobiltelefoner som vi aldrig släpper ifrån oss.

   Reply
 21. Pingback: Läs detta om du funderar på att chippa dig | Biohacking

 22. Jacob Petersen

  Hej
  Jeg læser med stor interesse om biochippen , men er der en GPS funktionalitet i den også ?? Jen jeg tracked og eller kan jeg tracke andre ???
  Jeg rejser meget i og ikke altid i lande med 3G, 4G Of eller LTE

  Reply
 23. Dronie

  Hi.
  I’m interested in implanting a chip and I live in New York City. What’s the process for that?
  Thanks

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.