Insättning av chip i handen

Material som behövs är:

  • Ytdesinfektion
  • Plåster
  • Injektionstork
  • Kompress
  • Vinylhandskar
  • Handdesinfektion

En del av dessa går nu att köpa som ett implanteringskit i webbutiken. Man bör även tvätta händerna med handdesinfektion både innan man sätter på sig vinylhandskarna och efter att chippningen har genomförts.

Rekommenderad position för ett chip är mellan tumme och pekfinger. Det finns få nerver i det området, gott om utrymmet och det är lätt att greppa huden och lyfta upp det. Chippet ska sitta precis under huden, i underhudsfettet. Det är viktigt att chippet sitter så ”högt upp” som möjligt, precis under huden. Detta eftersom att det krävs en stark signal från en läsare för att aktivera chip på 13,56 MHz-frekvensen, och eftersom att hud och underhudsfett blockerar/absorberar elektromagnetiska vågor på dessa frekvenser är det viktigt att så lite underhudsfett som möjligt blockerar signalen.

Chippet ska även sitta parallellt med pekfingrets metakarpal-ben. Chippet vandrar ofta upp till en centimeter efter att det har satts in i handen (innan det sätter sig permanent), och kan även vrida sig så det inte längre är parallellt med metakarpal-benet. Så länge chippet inte trycker mot ett ben så är denna vridning inget problem. Det är rekommenderat att man äter innan man chippar sig.

Underlaget man jobbar på ska steriliseras med ytdesinfektion. Den som chippar ska sätta på sig vinylhandskar. Öppna förpackningen för plåstret och kompressen. Öppna förpackningen för chippet och ta bort säkringen från injektorn.

Tvätta huden där chippet ska sättas in med injektionstork. Lyft upp huden och tänk på att chippet ska sitta så högt upp som möjligt och parallellt med metakarpalbenet. Det är bra om den som får chippet tar ett djupt andetag och andas ut innan själva sticket. Pierca huden med nålen och för in nålet 2-3 mm mer än den punkten där chippet ska ligga. Samtidigt som nålen dras tillbaka ska chippet injiceras in i handen.

Använd kompressen för att täcka och trycka på såret. De flesta brukar inte blöda så mycket men kompress är bra att ha för att trycka på såret i fall det skulle börja blöda mer än vad en plåster kan suga upp. Sätt på ett plåster när det slutat blöda. Låt plåstret sitta kvar gärna en hel dag. Efter att plåstret tagits bort krävs ingen mer efterskötsel.

Det blir ganska omedelbart en svullnad kring såret. Såret kommer vara svullet och ömt som mest i två dagar. Handen kommer kännas öm och avdomnad i upp till två veckor, men det kommer gradvis kännas bättre och bättre för varje dag.

I videon nedan visas hur chippet ska sättas in i handen, däremot sätter han sitt chip för långt ned, och risken är att för mycket underhudsfett kommer blockera signalen om den sätt så djupt. Detta kommer man undan med om man sätter in 125 khz-chippet då signalen är mycket starkare för 125 kHz-chippen. Men det kan leda till problem för 13,56 MHz-chippen (inklusive Mifare Classic). Chippet ska alltså sättas högre upp än vad som visas i videon. Från 1:22 visar han hur chippet ska sättas in.