Publicerad den Lämna en kommentar

Framtiden för biohacking.se

Som jag skrev om i förra inlägget har jag känt en uppgivenhet över hur biohackingrörelsen har utvecklats, och jag har inte riktigt vetat hur jag borde förhålla mig till det. Men jag börjar landa i hur jag vill fortsätta från denna situation vi befinner oss i just nu.

Det finns fortfarande delar av biohackingrörelsen som håller en seriös och hög standard och jag vill fortsätta stötta den delen av biohackingrörelsen, vare sig det handlar om grinding och chip eller hacka DNA och bakterier. Den delen av biohackingen som går ut på självexperimenterande genom kost, kosttillskott eller andra metoder som är baserade på väldigt svag eller ingen vetenskaplig grund alls har jag fortfarande svårt för att acceptera. Men jag håller dörren öppen ifall det dyker upp någon seriös del av den här grenen av biohacking.

I vilket fall som helst. Som jag nämnde i förra inlägget så har vi kommit till slutsatsen att satsa på e-handelsdelen av Chipster. Detta dels för att vi ser att det är den delen som Chipsters besökare har mest intresse för men även dels för att marknaden för chippen växer mycket saktare än vi har velat. Det är helt enkelt nödvändigt att expandera produktutbudet till att inkludera även produkter som inte är relevanta för chippen. Samtidigt passar vi på att byta domän till chipster.se. Frågan blir då vad som ska hända med chipster.nu? Vi har tänkt länge på det och det logiska är att lägga över webbutiken till denna sida eftersom denna sida redan är starkt kopplad till chippen, och även flytta över alla artiklar och guider från chipster.nu till denna sida. Sedan dirigerar vi om alla besökare till denna sida, vilket kommer innebära att det bara kommer finnas en sida för alla som på ett eller annat sätt är intresserade av chippen. I den processen passar vi på att ge denna sida ett ansiktslyft och flyttar fokus från bloggen till mer uppstrukturerat och lättsmält information.

Det kanske blir lite förvirrat i början men det lär lösa sig långsiktigt. Vi kommer börja jobba mot dessa förändringar omedelbart så ändringarna kommer börja synas snart.

Publicerad den Lämna en kommentar

Välkommen till Chipster.io – Teknikforum för chippade

Om ni frågar mig så skulle jag säga att sedan chip-revolutionen tog fart i slutet av 2014 så har det varit gräsrötterna som drivit rörelsen framåt. Företagen har mest stått vid sidlinjen och tittat på (undantag SJ och Kristianstad Arena), redo att hoppa på tåget om det skulle ta fart. Allt som vi lärt oss tekniskt om chippen, vart de funkar och inte funkar, nya användningsområden o.s.v har varit för att någon ur gräsrotsrörelsen bemödat sig med att läsa på och/eller testa. Vi vet också att ni har många frågor, men också att många som sitter och experimenterar med chippen har ofta svaren.

Vi skapade därför en Facebook-grupp där man kan ställa sina frågor till andra som är chippade (eller inte chippade), och vi välkomnar alla som är chippade eller som är intresserad av chippen att gå med i gruppen. Tillsammans har vi svaren på de flesta frågorna som finns om chippen, så desto fler som är med, desto större sannolikhet att nån kan svara på frågan.

Publicerad den Lämna en kommentar

Läs detta om du funderar på att chippa dig

Antalet människor som chippar sig ökar snabbt just nu. Att chippa sig bör vara ett genomtänkt beslut och nu har vi en hel del erfarenhet av chippen och chippade människor, så om du funderar på att chippa dig läs igenom det här inlägget innan du tar steget. Det här är helt enkelt vad du bör veta innan du chippar dig så du inte hamnar i en situation där chippet inte lever upp till dina förväntningar. Det här inlägget kommer upplevas som väldigt pessimistisk men den är till för att informera att det finns en hel del arbete kvar innan chippen kommer tillfredsställa de kommande vågarna av människor som kommer fundera på att chippa sig.

1. Allt oftare får vi frågor av typen ”vad kan jag göra med chippet?”, ”varför ska jag chippa mig”, ”vilka företag stödjer chippet?” osv. Vi förstår att det finns tre olika typer av människor vad gäller chippen; de som chippar sig och inte bryr sig om vad det kan användas till, de som tänker använda chippet till ett eller några få specifika syften och de som vill ha många tjänster och funktioner de kan använda med chippet. Bestäm dig för vilken av dessa tre typer du är för vi är fortfarande väldigt tidigt i utvecklingen av chippen och det finns inte jättemycket saker man kan göra med det än. Är du den första typen eller andra typen kan du fortsätta läsa, men om du är den tredje typen kan det kan vara värt att vänta.

2. Vi vill undvika att folk hamnar i en situation där chippen inte når upp till de förväntningar man har om dem. Desto mer påläst man är desto mer kan vi undvika sådana situationer. Läs därför igenom FAQn.

3. Läs igenom denna lista på var chippen funkar och var de inte funkar. Läs även kommentarerna till inlägget. Var speciellt medveten om att även om det sägs att chippen funkar till inpasseringssystem, SATS och SJ osv så betyder det inte att det alltid funkar, att det funkar bra eller att det funkar för varje person som är chippad. Det enda företag som har någon slags officiellt stöd för chippen är SJ och även där har man ännu inte lagt nån nämnvärd resurs på att implementera tekniken. SATS har inte något officiellt stöd för chippen. Att det kan funka på SATS är ren slump. Det finns i och för sig goda indikationer på att SATS kan komma att ge mer officiellt stöd till chippen, men i dagsläget har majoriteten av deras läsare alldeles för svag signal för att känna av chippen.

4. Vi uppmanar all som har ett specifikt syfte till att chippa sig att testa systemen innan man sätter in dem. Förutsätt aldrig att det kommer lösa sig i efterhand. Vill du ha det till inpasseringen till jobbet? Är du säker på om det är en 125 kHz-läsare eller en 13,56 MHz-läsare? Om det är 13,56 MHz kommer signalen med största sannolikhet att vara för svag för att känna av chippet. Testa då med ett chip så du vet att det verkligen kommer funka. Om det visar sig vara för svagt, är du säker på att det går att stärka? Kommer det hjälpa om man stärker?

Vill du använda ditt chip till SATS? Förutsätt inte att det kommer funka. Inte ens på gym där det funkar för andra. Det beror på att chippet inte funkar som korten. De är beroende av vinklar och det finns en sweet spot på läsaren där det funkar och alla andra områden av läsaren är blind spots. Och chippen kan sitta i olika vinklar i folks händer eftersom de alltid rör sig lite. Därför måste man vrida och vända sin hand framför läsarna och hitta sin egen vinkel.

Om du efter denna lista fortfarande vill ha ett chip så kör på! Annars vänta lite längre.

Publicerad den 2 kommentarer

Testa chippet innan du sätter in det

Det är många som vill ha chippet insatt i handen just nu. Men innan man sätter in chippet bör man fundera på varför man vill sätta in det och då ta reda på om chippet funkar med det man har tänkt sig. Förutom att det finns två olika men vanligt förekommande standarder i Sverige så är läsavståndet för 125 kHz-chippet så litet att det oftast inte funkar även om läsaren är av rätt typ. Jag får därför ofta frågan ”funkar chippet med X?”. Jag vet oftast inte svaret. Enklaste sättet att definitivt veta är att testa med chippet. Då får man förutom att veta vilken typ av läsare det är även veta om läsavståndet funkar bra. Så därför kan man nu köpa chippet i vår nylanserade webbshop på chipster.nu. Hoppas det gör det lite smidigare att ta reda på om chippet funkar med det ni tänkt er eller inte.

Chipster.nu Webbutik

Publicerad den 1 kommentar

Tågbiljetter på chippet

Sedan tidigare vet vi att chippet fungerar hyfsat bra att använda på SATS. När det kommer till transportsystemen har SAS redan gjort en proof-of-concept och SL har öppnat för att använda chippen. Nu är det dags för SJ. Förra månaden kom nyheten att SJ experimenterar med chippet som tågbiljett. Enligt presskommunikatören Stephan Ray vill SJ vara i teknikens framkant och använda ny teknik för att förenkla för resenärerna.

Nu verkar SJ ha gjort ett proof-of-concept likt det SAS gjorde för nåt år sedan. Mer information har jag inte just nu men jag uppdaterar allt efter som jag får mer information.

Uppdatering: Som förväntat har SJ alltså gjort en proof-of-concept med chippen. Det verkar som att det fanns en del problem, men det är de kända problemen som i grund och botten beror på chippets utformning och storlek. Kul med goda nyheter på området.

Är du intresserad av ett chip rekommenderas chipster.nu.

Publicerad den 2 kommentarer

Bra år för biohacking

Nu när vi börjar närma oss slutet på år 2016 har det blivit dags att sammanfatta året. Det är många som kallar 2016 för ett av de sämsta åren på länge, men för biohacking-rörelsen i Sverige har det varit ett bra år. Här är några av höjd-punkterna.

Biohacking-konferens. Vi höll Sveriges första biohacking-konferens i april i år som blev superlyckat. Under konferensen kunde 200 besökare lyssna på både inhemska och internationella talare berätta om alltifrån bodyhacking till DNA-analysmaskiner och cyborger.

Chipfester. Vi hade en mängd events där ännu fler människor skaffade chippen och nu känner jag mig säker på att svenskarna är de mest chippade folket per capita i världen. Vi chippade både på öppna events och stängda företag-events. Intresset är fortsatt stor för chippen och tillämpningarna börjar komma sakta men säkert. Vi jobbar på att fler ska kunna få chippen och även för fler tillämpningar. Speciellt vill vi under nästa år satsa på att nå ut till de delar av landet som inte tillhör storstadsregionerna och introducera minst en till användbar praktisk tillämpning.

Labbet. Jag skulle utan tvekan säga att biolabbet på Makerspace varit den grenen av svensk biohacking som utvecklades mest under 2016. Allt som hänt i labbet skulle kunna bli ett eget blogginlägg men här kommer istället en snabb sammanfattning: Vi var en grupp som samlades ganska direkt efter biohackingkonferensen och bestämde oss för att prova på PCR. Vi fick lite DNA från en kontakt på Stockholms universitet och började testa och testen gick bra. Under sommaren gjordes det två reportage i svensk media om biolabbet. Dels i Svenska Dagbladet och dels i SVT Rapport. Vi höll därför ett öppet hus för att alla nyfikna efter dessa reportage skulle få se labbet och det dök upp runt 40-50 personer mitt i juli under den initiala Pokémon Go hajpen. Under hösten genomförde vi en workshop-serie i tre delar som del i ett samarbete med iGEM Stockholm där deltagarna under tre workshops fick lära sig att pipettera, tekniker för att odla bakterier och till slut även försöka modifiera bakterier till att börja fluorescera. Vi lyckades inte få fluorescerande bakterier vi det tillfället, men vi lyckades vid ett annat tillfälle när vi testade själva. Strax efter det lyckade försöket lyckades en av medlemmarna även med att analysera en gen med PCR-tekniken. Efter det körde vi workshop-serien ytterligare vid ett tillfälle och är inne på den tredje omgången nu.

Till nästa år planerar vi att köra en CRISPR-workshop, en PCR-workshop och vi kommer även starta upp ett riktigt projekt.

Oavsett projekt känns det som att rörelsen i Sverige börjar få upp bra momentum nu. Vilket betyder att nästa år kommer bli riktigt bra på sätt som jag inte kan föreställa mig eller vill spekulera i. Men om man är intresserad av att följa med i rörelsens utveckling så rekommenderar jag följande sociala medier: Chipster på Facebook, Stockholm Makerspace biolabbet-gruppen på Facebook och nystartade Biohacking.se på Facebook för generella nyhetsuppdateringar kring biohacking-rörelsen. Jag startar en Facebook-sida för biohacking.se för det kommer så många intressanta nyheter ur den här globala rörelsen varje vecka men som inte når tillräckligt många i Sverige eftersom det inte finns bra sätt att sprida nyheterna. Så om du vill hålla dig uppdaterad ska du följa den sidan. Jag får dock flagga för att i skrivande stund är den Facebooksidan fortfarande i uppstartsfasen och är väldigt tom just nu.

Vi syns och hörs på andra sidan året till det året som förhoppningsvis blir ännu bättre än vad det här året var.

Publicerad den Lämna en kommentar

Fler chip-events snart

Den senaste tiden har trycket på oss att ordna nya chip-events varit stort över nästan hela landet. Jag kommer därför sitta och planera för några nya events runt om i landet. Mer information kommer nästa vecka, men de planerade städerna är Stockholm, Göteborg, Malmö och någonstans i norra Sverige, troligen Umeå. Som vanligt om man är intresserad av att bli chippad ska man använda formuläret på chipster.nu. Men jag kommer också annonsera det i chipster.nus Facebook-grupp.

Föresten, kan också tillägga att jag vill dokumentera och dela av mig av det mesta jag gör inom chip-sfären. Men att använda bloggen och Facebook för alla småsaker riskerar att bli spammigt. Kommer börja använda Snapchat och Instagram för de mindre nyheterna och andra tillfällena jag gör nåt litet kring chippen. Ni som har Snapchat vet hur det funkar:

snapcode

Mer information nästa vecka!

Publicerad den Lämna en kommentar

Nyttiga länkar för chip-intresserade

Det har skrivit några artiklar om chippning i svensk media senaste tiden (StockholmDirekt och Alltomstockholm.se) så det droppar in nya människor på den här sidan just nu. Jag vill därför bara kort ge er länkarna ni behöver bry er om:

1. Allt om RFID-implantat. En FAQ som besvarar de vanligast förekommande frågorna om chippen.
2. Chipster.nu. Projektet som helt och hållet är avsett för chippen. Bland annat genom att pusha företag att anpassa sina system och göra det lättare för de som vill chippa sig att chippa sig. Är ett projekt i ständig utveckling och anpassas efter trender, efterfrågan och supportbehov. Finns även en blogg på chipster.nu som kommer djupdyka i ämnen som är kan tänkas intressera chippade.
3. Chipster.nu’s Facebook-sida. Garanterat att allt som någonsin kommer hända inom chip-världen kommer det skrivas om i den gruppen. Så man alltid kan hålla sig uppdaterad.

chipster-01

Publicerad den 1 kommentar

Lärdomar och trender med chippen

Det var ganska länge sedan jag skrev nåt om chippen, men det har hänt en hel del. Intresset för chippen är fortfarande väldigt stort. Jag skulle nog säga att de som chippar sig nu inte längre gör det bara för att det är coolt, men vill också kunna använda chippen till praktiska saker. Det är frågor av typen ”Vad kan jag göra med chippet?” som dominerar. Det finns också de som redan har en tanke med vad de vill göra. Det brukar ofta vara att ersätta SATS-kortet och passeringskortet till kontoret.

SATS är i stort sett löst. Chip-modellen NTAG216 (som vi sätter in som standard) är kompatibelt med systemet SATS använder. De största problemen är att personalen bakom kassan blir ställda när folk som är chippade vill ersätta sina kort med chippen. Men det brukar lösa sig efter att man förklarat saken. Ett annat problem är att chippen inte funkar som korten. Läsarna är byggda för platta kort, inte för cylindriska små chip. Man kan därför inte lägga läsaren rakt på chippen i handen och tro att det kommer fungera. Man behöver vinkla läsarna mot chippen (eller chippen mot läsarna). Men sen fungerar det hur bra som helst. Man behöver dessutom tänka på samma sätt vid grinden. Det finns helt enkelt en sweet spot för chippen man behöver hitta.

I övrigt verkar SATS som företag väldigt öppna för att deras medlemmar använder chippen istället för medlemskorten och det verkar som att de aktivt jobbar för att göra processen för att använda chippen enklare.

Andra företag som visat intresse för att ge stöd för chippen är SL och SAS. Dock är det inte intressen från ledningshåll utan snarare initiativ från enskilda på respektive företag. SAS gjorde en proof-of-concept för några månader sen där en person hade lagt sitt boardingbiljett på chippet och checkade in sig och boardade planet med chippet. Och det funkar… hyfsat. Eftersom det inte finns officiellt stöd för projektet och det bara var ett proof-of-concept-projekt så fungerar det inte med 100 procents säkerhet. Efter demonstrationen har det varit helt tyst från SAS angående chippen.

Likaså har enskilda från SL visat intresse för att ge stöd för chippen men tekniken är inte på plats och det är troligen ett par år kvar innan chippen kan användas i SL-trafiken.

Annars har ett av de största problemen hittills har varit att det finns två dominerande standarder av chippen. En 13.56 Mhz (NFC) och en 125 kHz-standard. Många som spontanchippat sig eller chansat har lärt sig detta den jobbiga vägen. SATS (och andra gym), SL, SAS och andra företag som använder tekniken använder 13.56 Mhz-standarden. För passeringsystemen används i 9 av 10 fall 125 kHz-standarden. I 1 av 10 fall används 13.56 Mhz i passeringssystemen. Krångligt att hålla reda på? För att göra det ännu svårare använder Assa Abloy en variant av 13.56 Mhz-standarden som inte är kompatibel med modellen NTAG216 som är den variant av 13.56 Mhz-standarden som vi brukar sätta in i händer. Man kan alltså glömma att man ska få chippen att fungera med produkter som Yale doorman.

Lösningen brukar vara att antingen läsa på och ta reda på fakta om systemet man vill använda det med eller helt enkelt sätta in båda typerna av chippen för att täcka in allt på en gång och slippa tänka på kompatibilitet. Att sätta in båda standarderna samtidigt är en trend vi ser att allt fler gör och jag skulle nog vilja säga att det är till och med rekommenderat om man vill göra många olika saker med chippen. Vi erbjuder därför paketpriser för de som vill sätta in båda samtidigt.

Arbetet fortsätter med att förenkla användningen av chippen och få företagen att börja acceptera chippen. Det arbetet blir såklart lättare desto fler som är chippade. Därför fortsätter vi också att ha chipparties och om man vill ha ett själv ska man anmäla sig på chipster.nu. Vill man hänga med i nyhetsutecklingen av chippen, har frågor eller vill dela med sig av nåt man gjort med chippen rekommenderar jag Facebooksidan för chipster.nu.

Publicerad den Lämna en kommentar

Nytt gäng chippade

Vi hade ett litet chip-event. Det var mycket trevligt. Alla verkade väldigt nöjda med resultatet. Fick mycket input på önskemål på vad folk vill göra med sina chip. Har skapat en Facebooksida där jag hoppas på att vi alla kan utbyta tips och kunskap kring användningen av chippen och kringtjänsterna. Just nu ska jag jobbat mot SATS och SAS tänkte jag och jag kommer posta uppdateringarna på den Facebooksidan. Men jag välkomnar alla andra att dela med sig av sina kunskaper också.

Funderar på om Göteborg är rätt stad att hålla nästa event? Vi får se. Ska kolla närmare på saken. Om du är sugen så är det fortfarande på chipster.nu som du ska anmäla ditt intresse. Det var tack vare intresset som visades på chipster.nu som vi kunde hålla eventet i Stockholm. Så det hjälper att visa sitt intresse!
upload