Publicerad Lämna en kommentar

Möjligheterna att betala med chippen

En ständigt aktuell fråga som jag får om chippen är om det går att betala med chippen? Eller när det går att betala med chippen? Hittills har svaret på den frågan varit att det inte går att betala med chippen, men nu börjar det röra sig på den fronten, och det finns några olika vägar att gå för att göra det möjligt med betalningar via chippen.

Chippen som en mellanhand

Det enklaste sättet är att använda chippen som en mellanhand för betalningen. Det kan gå till så att man på förhand fyller ett konto med en viss summa pengar och varje gång någon lägger sin hand på en läsare så dras en viss summa från det förbetalda kontot. Det är ungefär så här det funkar med armband på festivaler. Alternativt att man kollar en chips id-nummer direkt till ett kontokort och varje gång man läser av det id-numret så genomförs en betalning med kontokortsuppgifterna.

Fördelarna med den här metoden är att det är lätt att bygga sådana lösningar. Nackdelen är att det inte finns någon säkerhet inbyggt för denna lösning. ID-numret på vanligt förekomna chippen är inte krypterade, så vem som helst med rätt utrustning skulle kunna läsa av chippens ID-nummer. En annan nackdel är att det inte finns några affärer eller företag som har stöd för en sådan lösning.

Kapsla in och operera in ett befintligt kort

Den här metoden innebär att man tar ett befintligt bankkort, fräter bort plasten, tar ut elektroniken och antennen och kapslar in det i biopolymeren PTFE (teflon). Sedan steriliserar man hela grejen och implanterar det under huden. Denna metod har vuxit i popularitet de senaste månaderna eftersom det har dykt upp tjänster som erbjuder detta och man även hittar nya användningsområden för det.

Fördelar med den här metoden är att befintlig infrastruktur redan finns på plats i form av betalterminaler, så det kommer funka överallt där det finns en betalterminal som accepterar blippen på korten.

Nackdelen med den här metoden är främst att man måste plocka ut implantatet när kortets slutdatum har nåtts. En annan nackdel är att den enda tjänsten som kapslar in kontokortens blipp finns i USA. Vilket innebär att man måste skicka iväg sitt kontokort till USA, vänta på att den byggs om och skickas tillbaka till Sverige. Ingreppet är inte heller lika lätt som det är med de glasinkapslade chippen. Man måste snitta upp huden med en skalpell, glida in kapslingen och sy igen. Det är helt enkelt en metod för de mest invigda. Men det här är bara ett mellansteg innan man kan göra betalningar utan att behöva bygga om ett befintligt kort.

Vivokey spark och EUs betaltjänstdirektiv

Viviokey spark är ett chip och en plattform som utvecklats av bland annat det amerikanska bolaget Dangerous Things i samarbete med svenska Fidesmo. Med Vivokey spark finns möjligheten till två faktorsautentisering (2FA), och det borde i teorin gå att kombinera Viviokey spark med EUs nya betaltjänstdirektiv för att bygga en tjänst där betalningar kan genomföras med detta chip.

Fördelen är att det är hög säkerhet och även att man inte behöver byta ut chippet var fjärde eller femte år. Det är mjukvaran som uppdateras.

Nackdelen är att appleten måste utvecklas och det är oklart (för mig) vilka krav som ställs på de finansiella institut som genom betaltjänstdirektivet vill kunna använda bankernas data för att genomföra betalningar. Om kraven är väldigt höga kanske ingen vill ta på sig att utveckla en applet för det här syftet. Men det återstår att se.

Framtiden för betalningar genom chippen

En sak är i alla fall klart redan nu och utvecklingen för betalningar med chippen har rört sig framåt, speciellt de senaste månaderna. Det är en tidsfråga innan man kan genomföra betalningar med ett chip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *