På systerprojektet som jag driver, Chipster, köpte vi för en tid sen in Mifare Classic (kort, chip och nyckelbrickor), utan att meddela det någonstans. Det var en helt tyst introduktion. Till en början fanns chippet bara som ett testchip i webbutiken, vi satte inte in dem i handen på någon innan vi hade hunnit testa dem noggrant. Sedan när vi hade lärt oss tillräckligt om dem började vi även sätta in dem i handen på de som vi upplevde som pålästa om chippet. Och vi märker att intresset för Mifare Classic-chippet ökar, dels eftersom det visats funka att ersätta SL-kortet med chippet, men också för att Mifare Classic (och andra varianter av det) väldigt länge varit och fortfarande är i särklass den mest dominerande varianten av 13,56 MHz-chippet som finns.
Det är intressant hur dominansen av Mifare Classic-chippet påverkar människor att anta saker. Vi har nu lärt oss en del saker som kan vara bra att förtydliga, även om vissa av dessa saker är upprepningar av det vi redan visste och kommunicerat ut.
1. Mifare Classic och NTAG216 är delvis kompatibla med varandra.
På Chipster har vi två chip som opererar på 13,56 MHz-frekvensen. Den ena är Mifare Classic och den andra är NTAG216. Vad som är skillnaderna mellan dem skulle kunna bli ett helt eget inlägg (kommer en sådan artikel på Chipster snart). Men eftersom Mifare Classic har dominerat marknaden de senaste 15 åren så har Mifare blivit synonymt med 13,56 MHz-tekniken för de människor som är lite bekanta med RFID-tekniken. Och för de som inte är bekanta med RFID-tekniken så frågar man den ansvarige för passersystemet och får höra att ”läsaren är Mifare”. Jag förstår att det under dessa förutsättningar är lätt att tro att det enda chippet som kan funka med en 13,56 MHz-läsare är Mifare Classic chippet, så låt mig vara tydlig Mifare Classic och NTAG216 är kompatibla med varandra. I alla fall delvis.
Det finns såklart skillnader mellan dem, speciellt om man kollar på de tekniska detaljerna. Men de flesta vill använda chippet till att öppna dörrar, och har man ett 13,56 MHz-system på passersystemet kommer det utan någon som helst tvekan vara ett ”Mifare-system”. Det behöver man inte ens kolla upp för det finns inga andra system (det finns andra systemet men de förekommer så sällan så de finns egentligen inte). Däremot fungerar NTAG216-chippet med dessa system, för att, återigen, NTAG216 är kompatibelt med Mifare. Delvis.
Det finns bara vid ett tillfälle som ett NTAG216-chip inte kommer funka med ett Mifare-system, och det är när passersystemet är inställt på att kräva att krypteringen används. NTAG216 har inget stöd för kryptering alls så det kommer inte funka om systemet kräver att kryptering används. Mifare Classic däremot har stöd för kryptering och blir då det enda alternativet vid sådana situationer. Men står man inför en sådan situation där systemet kräver kryptering så kan man ändå inte chippa sig med ett Mifare Classic-chip och förvänta sig att det kommer funka utan några ytterligare handlingar. Så enkelt är det inte tyvärr. Men vad man exakt behöver göra är bortom omfattningen för detta inlägg. Vi kommer skriva artiklar där vi förklarar skillnaderna mellan dessa två chip och även vad man behöver göra för att kunna använda ett Mifare Classic chip, men ja, situationen är komplicerad. Vid osäkerhet kan man alltid maila oss och fråga om råd.
Poängen här är att man inte ska avfärda NTAG216-chippet för att man har ett Mifare passersystem. Testa om det funkar med ett NTAG216. Om det gör det kan NTAG216 vara att föredra eftersom chippet är mindre än Mifare Classic-chippet (2x12mm mot 3x13mm), vilket betyder en mindre nål.
Som vanligt kan vi inte nog understryka vikten av att testa chippen innan man chippar sig. Anta aldrig att det kommer att fungera för att det är samma namn på läsaren och chippet.
2. Signalstyrkan från en läsare måste vara stark för att aktivera även Mifare Classic chippet.
Den andra grejen som behöver förtydligas är att Mifare Classic-chippet inte har bättre räckvidd än NTAG216-chippet. Nästan alla vi kommer i kontakt med nuförtiden vet att signalstyrkan från läsaren ofta är för svag för att aktivera NTAG216-chippet. Det är kul att ordet har spridit sig.
Tyvärr är Mifare Classic-chippet lika svårt att aktivera som NTAG216-chippet. Så det som påpekades i punkt 1 behöver upprepas här. Bara för att det är samma namn på läsaren och chippet betyder det inte att det kommer funka.
Vi ska lägga mer fokus på att dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter kring chippen de kommande månaderna. Därför finns det nu en Youtube-kanal för Chipster, men vi kommer även skriva artiklar, posta mer aktiv på instagram och i Facebook-gruppen.