Publicerad Lämna en kommentar

Bakteriemackan

För några månader sen blev jag och Stockholm Makerspace kontaktade av en PR-byrå som jobbade på en kampanj för Brödinstitutet. De ville i kampanjen lyfta de goda egenskaper som finns med bröd då det kan fungera som prebiotika för probiotika. Konkret ville de ta fram ett pålägg som bestod av vanlig agar agar och mjölksyrebakterier. Kampanjen kallas för Bread the Future.

Det kan verka som en enkel grej att göra. Allt man behöver göra är att blanda till agar agar och hälla på mjölksyrebakterier. Men det finns en stor utmaning med att försöka odla mjölksyrebakterier på agar agar så att det även går att äta.

Utmaningen är att mjölksyrebakterier, till skillnad från många andra bakterier, är otroligt svåra att odla och de dör väldigt lätt om de inte befinner sig i en miljö där de trivs. I labbar där man forskar på eller med mjölksyrebakterier använder man en näringsblandning som är speciellt framtagen för mjölksyrebakterier och de odlas i en syrefri miljö. Men detta näringsmedium innehåller ämnen som människor inte kan äta, och dessutom fanns kravet att pålägget skulle vara fritt från kött eftersom det skulle vara en veganska macka. Det gick med andra ord inte att använda detta näringsmedium. Dessutom har vi inte tillgång till en inkubator där vi kan odla syrefritt. Jag testade lite att odla med det generella näringsmedium som vi har men som väntat uteblev resultaten.

Jag fick gräva en hel del för att hitta nåt med ens lite potential att kunna lösa problemet men lyckades till slut hitta att man för länge sedan, när mikrobiologi som forskningsområde fortfarande inte var välutvecklat, använde man en blandning av mjölk och tomatjuice för att odla mjölksyrebakterier. Efter ett snabbt test med en agarplatta innehållandes mjölk och tomat kunde jag konstatera att det helt riktigt fungerade. Kolonierna var små och få även efter 48 timmar i inkubatorn, men det fungerade förvånandsvärt bra i jämförelse med de första testen. Jag fortsatte variera parametrarna för att se om det gick att optimera. Jag testade utan tomater för att se om vi kunde slippa behöva pressa och filtrera tomatjuice. Resultatet blev att det inte växte några bakterier. Jag försökte även använda bakterier som finns i yoghurt istället för de bakterier som finns i kapslar på Apoteket, men det fungerade inte heller. Den enda kombinationen som fungerade var mjölk, tomatjuice och bakterier från kapslar från Apoteket.

Det hela var väldigt lärorikt för min del då jag aldrig haft någon vidare koll på mjölksyrebakterier eller förstod hur svåra de är att jobba med. Resultatet blev också helt perfekt då jag fick dem att växa precis i den mängd att de syns på plattan. Det hela är en påminnelse att biologi egentligen är väldigt lättillgänglig som forsknings- och ingengörsfält fast det inte alls verkar som det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *