Publicerad Lämna en kommentar

Hjälp till att skicka Stockholm iGEM till Boston

Det finns en internationell tävling i biologi som kallas för International Genetically Engineered Machine. Tävlingen går ut på att lag (ofta bestående av högskolestudenter) tävlar i den del av biologi som kallas syntetisk biologi. Syntetisk biologi handlar om att skapa biologisk system som inte finns naturligt (tänk självlysande yoghurt). Tävlingen har funnits i över 10 år och går helt enkelt ut på att skapa nya biologiska system med standardiserade biologiska delar och delar som varje lag själva bygger. Alla lag jobbar över sommaren i sina hemlabbar och åker sedan till Boston i USA och tävlar med sina respektive projekt i den stora slutfinalen. iGEM-tävlingen har bidragit stort till att bygga ett bibliotek av standardiserade biologiska delar.

Sverige har i flera åt haft deltagande lag i tävlingen. Men jag tror inte att vi har haft så många lag från Sverige som deltagit i tävlingen som i år. Dessutom har vi ett riktigt ambitiöst lag från Stockholm i år som bygger ett bakteriesystem som ska kunna detektera sjukdomar med hjälp av en teknologi som kallas för Affibody och som utvecklats vid KTH. Det är så ambitiöst som det låter!

Stockholm iGEM logo
Stockholm iGEM logo

Det finns bara ett problem. De deltagande måste finansiera alla kostnader själva. Hittills har Stockholms laget fått in en hel del sponsorer som sponsrat med både utrustning och pengar. Men för att kunna färdigställa projektet och ta sig hela vägen till Boston behöver de lite mer och har därför dragit igång en crowdfundingkampanj för att få in de sista slantarna som behövs. Det är bara 52% kvar tills de når målet. Vill du hjälpa till att driva biologisk forskning på ett konkret sätt och hjälpa ett gäng studenter som kommer vara i labbet och kämpa hela sommaren medans vi andra ligger på stranden och trycker glass? Donera vad du kan i denna kampanj, varje krona kommer hjälpa. Jag har redan donerat, gör det du också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *