Publicerad 12 kommentarer

Hacka dina egna elektroder för tDCS

De tDCSer som jag har byggt finns nu där ute bland folket i ungefär 20 exemplar. Hade tyvärr inte tid för att skriva ett produktblad för de absolut första som skeppades iväg. Det finns nu någon slags beskrivning av produkten här.

Det andra är att elektroderna behöver bytas ut efter ett par användningar. Men de är väldigt enkla att bygga så jag tänkte visa här hur man kan hacka dem hemma så man kan byta ut dem själv när det behövs.

Vad som behövs

 • En Wetexduk
 • Aluminiumfolie
 • Gummi (t.ex. en gammal musmatta)
 • Smältlim

Beskrivning
1. Klipp ut två bitar av Wetexduken som är 6,7×17,4cm stora. Se bilden nedan.

Dukar

2. Lägg Wetexduken på aluminiumfoliet och vik över aluminiumfoliet över Wetexduken. Det är för att få en uppfattning om hur mycket aluminium som behövs. Klipp sedan aluminiumet där det vikts över duken.

2-viktover

3.Vik nu aluminiumfoliet i omgångar så det blir lika stort som duken i bredden.

dukoalu

4. Vik nu över Wetexduken över aluminiumet så du har en liten elektrod med aluminiumfolie och en Wetexduk som ett hölje runt om aluminiumet.

5. Sätt på krokodilklämman så den biter fast i aluminiumet och ena sidan av duken.

4-krok

6. Tag fram en bit gummi eller liknande (vi klippte upp musmattor) och klipp upp dem så de kan täcka den vikta duken och limma fast dem med smältlim.
Detta behövs av två olika anledningar:

 1. Man riskerar inte att laddningarna försvinner åt andra hållet än genom huvudet.
 2. Man slipper att ens pannband blir blöt med saltvatten.

done

7. Byt ut dina gamla elektroder mot de nya och fortsätt ”zappa” din hjärna 🙂

Tips: Du kan byta ut aluminiumfoliet mot annan sorts metall. Till exempel aluminium i gallerform (som finns på silar) är bättre eftersom de håller bättre och inte behöver bytas ut, men de är svårare och dyrare att få tag på.

Vill du ha en tDCS-låda också kan du maila mig så fixar vi det. De ser ut som på bilden nedan.

A photo posted by BioNyfiken (@bionyfiken) on

12 reaktioner på “Hacka dina egna elektroder för tDCS

 1. Hej, jag är intresserad av att köpa en tDCS anläggning för att se om det kanske kan fungera för mig:)

  Vad kostar det och beställer jag av Dif direkt?

  1. Hej, kul med intresset för tDCS! Den nya modellen vi bygger på kommer komma någon gång innan sommaren. Priset är inte satt än. Men jag kan maila dig när vi släppt dem.

   /Sina

   1. Även jag är intresserad av att köpa ett exemplar. Finns det några valmöjligheter gällande enhetens utformning och uppbyggnad?

    Jag kan mötas upp i Stockholm och betala via swish eller kontant, maila mig!

    Mvh.

    1. Hej Malte, är i processen med att utveckla några enheter och det är min högsta prio just nu. De är dock inte färdiga än. Vad du tänker dig kring utformning och uppbyggnad?

     Jag ser i alla fall till att maila dig när de är klara 🙂

     /Sina

     1. Jag ser helst att de är så portabla som möjligt och är lätta att reparera, externa sladdar bör vara enkelt utbytbara. Konstruktionen måste vara stadig och kunna ta lite smällar. Fullt ut ställbar styrka vore att föredra (Alltså inte med olika lägen) En hyfsat generös övre gräns gällande styrkan då vi inte vet vad framtida forskning kommer att ge för indikationer.) En bakgrundsbelyst display för att hela tiden kunna kontrollera att styrkan stämmer, eller en analog mätare. Inbyggda säkringar (så klart också utbytbara, desto lättillgängligare desto bättre) för att säkerställa att användningen aldrig kan bli farlig.

      Tradeoffs mellan alla dessa önskemål kommer ju självfallet ske. Men att den ska vara slittålig, säker och portabel är högt i prioritet för mig i alla fall.

      Håller dina enheter hög standard är jag eventuellt intresserad av att köpa minst ett större parti till hösten!

      Se till att inte glömma att maila mig!

      Mvh

     2. Ok! Då vet jag. Ser till att maila dig!

      /Sina

 2. Släng iväg ett mail med prisförslag (för en enskild enhet samt i större partier) nu under nästa vecka om du har möjlighet

  mvh!

  1. Hej Malte,

   Yes, det ska jag absolut göra!

   /Sina

 3. Hej
  Ska de befuktas innan användning?

  1. Hej, jag det ska de. De ska fuktas med saltvatten med en salthalt på 0,9% salt. Vilket betyder blanda 100ml vatten med 0,9g salt.

 4. Fungera behandling tdcs? Provar du själv?

  1. Jag är inte rätt person att säga om tDCS funkar eller inte. Det kan bara forskare på området göra.

   Jag har provat själv och första gången tyckte jag mig känna en uppiggande effekt. Men jag har inte kunnat replikera den effekten fler gånger. Men NÅT brukar jag kunna känna, svårt att förklara vad. Men jag kan inte säga om det är placebo eller inte.

   Så, det är komplicerat 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *