Publicerad Lämna en kommentar

Calico och AbbVie inleder samarbete som besviker

Det är nästan exakt ett år sen nu Larry Page presenterade nyheten att Google skulle investera i ett det nya läkemedelsbolaget Calico som skulle jobba med fokus på åldersrelaterade sjukdomar. Art Levinson presenterades som företagets CEO. Och det har varit mycket kring Art Levison, som tydligen ska vara ett geni och tillräckligt galen för att klara av uppdraget med att lösa problem som cancer, neurologiska sjukdomar och åldrande. Men några mer intressant detaljer än så blev det inte.

Att det innovativa företaget Google som driver världen framåt på riktigt nu hade tagit sig an åldrande skapar självklart en hel del förväntningar. När Google säger att de ska lösa ett problem så tar man det påståendet på allvar. Men efter inlägget från Page, Googles pressmeddelande och TIME-artikeln med en exklusiv interjuv med Page så har det varit tyst om detta företag, tills igår. Då äntligen släpptes ett pressmeddelande. Nu skulle vi få lite mer konkreta detaljer om företaget och dess mål och strategi? Nope. Huvudbudskapet i pressmeddelandet är att Calico kommer samarbeta med läkemedelföretaget AbbVie där de båda företaget kommer dela på kostnader och vinster lika och att Calico sköter om grundforskningen och AbbVie tar hand om patenten…. eehh jag menar affärerna.

Alltså vad hände egentligen? Hela pressmeddelandet stinker av gammal klassisk big pharma retorik med ryggdunkanden och företagsdirektörer som ser stora ekonomiska vinster. Vad hände med innovationen? Var är detaljerna? Vad är strategin för att lösa de största medicinska problemen som existerar? Ska man bota cancer och åldrande kommer man behöva så mycket mer än ett gott samarbete. Och detta är dessutom ett gammalt hederligt trögflytande big pharma samarbete. Såna big pharma-projekt som alla nu vet inte brukar leda till några produkter alls och ännu mindre till några revolutionerande innovationer.

Jag hoppas jättemycket på att jag har fel och att det här är början på nåt nytt och stort i mänsklighetens historia. Det är bara att bevisen saknas. Det finns inga som helst tecken på att det här projektet är vad som Google hajpade det som för ett år sedan. Tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *