Publicerad Lämna en kommentar

ALS Ice bucket challenge och varför citizen science behövs

ALS Ice bucket challenge har haft en stor spridning bland kändisar runt om i världen. Jag tvivlar på att speciellt många av dem vet vad ALS är för nåt och lär inte heller inse hur allvarlig sjukdomen är. De flesta av dem gör det nog mest för uppmärksamhetens skull. Det sägs till och med att Oprah gjorde det för att promota en film hon nyligen producerat. Det gör inget, all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. Det här är en sjukdom som få drabbas av och de flesta dör av inom ett par år efter diagnos. Det finns därför inget större intresse bland läkemedelsindustrin att forska kring sjukdomen och ta fram läkemedel. Det är en av anledningarna till biospaces behöver skapas och utvecklas. Att ge makten över forskning och utveckling till de som har andra intressen än (stora) företag. Att få människor att inse att de kan ta den makten och att få medicinska utveckligen att gå snabbare. Om du ska titta på en enda ALS Ice Bucket Challenge-video så kolla på den som är länkad i detta inlägg. Donera sen lite pengar till ALS-forskningen (Hjärnfonden eller Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS-forskning). Hjälp sen gärna till att bygga upp BioNyfiken. Just nu är all hjälp bra hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *